pastedGraphic.png

Miten ensikertalaisen pitäisi valmistautua elämän ensimmäiselle puolimaratonille?Oletko innostunut juoksemisesta ystävien kanssa? Parissa kuukaudessakin pääsee kuntoon.

Käyt salilla viikoittain, pelaat työkavereiden kanssa sählyä ja käyt kerran viikossa lenkillä joko juosten tai hiihtäen ja nyt mieli halajaa puolimaratonille?: 

10-7 viikkoa puolikkaalle 

Kahdessa kuukaudessa ehtii hyvin, mutta aikaa ei ole tuhlattavaksi. Tärkeintä on totutella juoksemiseen. Liikkeelle on lähdettävä varovaisesti mutta määrätietoisesti. Ensimmäiset kaksi viikkoa totutellaan juoksemaan lyhyitä 30-40 minuutin lenkkejä vähintään kolme kertaa viikossa. Hiljaa.

Puolimaratonin kunto nousee aluksi parhaiten juoksemalla mieluummin useasti hiljaa kuin kerran viikossa lyhyesti täysillä. Juokseminen mäkisellä reitillä nostaa rasituksen aika ajoin vauhtikestävyysalueelle automaattisesti, joten et tarvitse erikseen kovia harjoituksia.Rytmitä harjoittelu niin, että juoksupäivien väliin tulee vähintään yksi juoksematon päivä. Aluksi jalkojen lihaksisto on ihmeissään iskutuksen aiheuttamasta ärsytyksestä.

Ainoa keino totutella tähän on juokseminen riittävän usein, riittävän rauhallisella vauhdilla. Vähintään yhtä tärkeää on, että jalat ehtivät palautua välissä. Kuormitus kerätäänkin tasaisesti, pienin kertaärsykkein. Tavoitteena on juosta 20 kilometriä viikossa kolmessa pätkässä.

6-3 viikkoa jäljellä

Noin kuusi viikkoa ennen tapahtumaa kannattaa viikon kolmannen lenkin mitta pidentää vähintään tuntiin. Pitkällä lenkillä on niin paljon positiivisia vaikutuksia elimistöllesi, että sen pariin kannattaa pyrkiä nopeasti. Elimistösi oppii käyttämään rasvoja hiukan tehokkaammin hyödykseen jo muutaman pidemmän harjoituksen jälkeen, ja saat runsaasti terveyshyötyjä.

lä myöskään aliarvioi psyyken merkitystä. Tavoitetapahtuma ei tunnu ollenkaan niin mahdottomalta, kun olet tottunut myös pidempiin matkoihin.: Voit katkaista rasituksen kävelypätkillä. Juokse 2-3 kilometriä, kävele yksi ja juokse taas 2-3 kilometriä ja kävele kilometri. Näin rasitus ei pääse kasvamaan liian kovaksi, ja kehosi tottuu pitkäkestoiseen rasitukseen.

Peruskestävyytesi kohoaa, ja jalkasi tottuvat pidemmän juoksun mukanaan tuomiin vaatimuksiin.Jatka samalla rytmillä kaksi viikkoa. Kaksi 30-40 minuutin rauhallista lenkkiä, yksi saliharjoitus ja yksi pitkä lenkki, jolla totutat elimistösi pidempään liikkumiseen. Viikon kokonaiskilometrimääräsi nousee 30:een. Tämä on taso, jolla varmistat selviytyväsi puolimaratonilta kunnialla läpi.

Noin kuukautta ennen tapahtumaa voit ottaa mukaan myös vauhtilenkit. Se sijoitetaan ohjelmaan keskelle viikkoa, riittävän kauas pitkästä lenkistä. Vauhtikestävyysharjoitus on viikon toinen pääharjoitus pitkän lenkin lisäksi. Harjoituksen vauhti määrittyy seuraavasti: Jos tavoittelet 2 tunnin aikaa puolikkaalla, juokset harjoituksen ensimmäisellä kerralla hiukan tavoitevauhtiasi hiljempaa.

Seuraavalla kerralla tavoittelet tavoitekisavauhtiasi. Jos vauhti tuntuu liian kovalta vielä kolme viikkoa ennen kilpailua, laske tavoitettasi. Käytännössä juokset noin 70-85 %:n tasolla maksimisykkeestäsi tasaisella rasituksella 20-40 minuuttia. Harjoituksen alkuun ja loppuun teet 10 minuutin rauhallisen verryttelyn juosten tai kävellen.

Viikkoosi kuuluu nyt yksi tai kaksi 30-40 minuutin kevyttä lenkkiä, yksi vauhtiharjoitus ja yksi pidempi, hyvin rauhallinen lenkki. Harjoitusmääräsi ovat suurimmillaan.

2-0 viikkoa

Viimeisen kahden viikon aikana ei kannata enää kokeilla mitään uutta tai erikoista. Paras lopputulos saavutetaan, kun harjoitusmäärää hiukan lasketaan. Viimeinen pidempi lenkki juostaan noin 10 päivää ennen puolikasta ja viimeinen kovempi harjoitus viikkoa ennen. Suorituskyky nousee sopivasti harjoittelua vähentämällä siihen pisteeseen, johon se ehtii. Viimeisten päivien aikana on otettava lunkisti, enää ei kannata hötkyillä.