Liikuntaseura Naantalin turvallisuussuunnitelma
Päivitetty 31.3.225
LIIKUNTASEURA NAANTALIN TOIMINTA
Liikuntaseura Naantali ry (LiiNa) on liikunta- ja hyvinvointipalvelujen paikallinen ja alueellinen tuottaja. LiiNa kuuluu Suomen Voimisteluliittoon.
- TURVALLISUUSSUUNNITELMAN PERUSTA
Ammattitaitoisen ohjaajan tunnilla harrastajien on turvallista liikkua. Turvallisuusnäkökohdat tulee kuitenkin jokaisen harrastajan kohdalla tiedostaa. Urheilussa on omat riskinsä ja vahinkoja voi aina sattua.
Tämä asiakirja on laadittu turvallisuuden edistämiseksi seuran järjestetyssä toiminnassa, kuten ohjatuilla tunneilla, tapahtumissa ja näytöksissä. Tavoitteena on, ettei seuratoiminnassa satu onnettomuuksia ja että jäsenet ja tapahtumien osallistujat kokevat toiminnan turvalliseksi. Turvallisuussuunnitelma on seuran yleinen turvallisuusasiakirja, jossa pyritään esittämään seuraa koskevat keskeiset turvallisuuteen liittyvät tekijät: vastuut, riskit, riskeihin varautuminen ja turvallisuutta edistävä toiminta. Seuran yksittäisiä suurempia tapahtumia varten laaditaan erillinen yksityiskohtainen turvallisuussuunnitelma. Jäsenille käytännön turvaohjeita ja -neuvoja annetaan tuntien ja tapahtumien yhteydessä.
Turvallisuussuunnitelma päivitetään ja hyväksytään hallituksen kokouksessa vuosittain tai tarpeen mukaan kesken kauden.
- VASTUUNJAKO TURVALLISUUSASIOISSA
Seurassa turvallisuudesta vastaa seuran hallitus. Hallituksen tehtäviin kuuluu tämän turvallisuussuunnitelman kehittäminen ja päivittäminen, yleinen turvallisuuden edistäminen seurassa, ohjaajien ja tapahtumajärjestäjien tiedottaminen ja kouluttaminen turvallisuuteen liittyvissä asioissa sekä ensiapuvälineistä vastaaminen.
Kunkin tunnin ohjaaja vastaa turvallisuudesta ohjaamillaan tunneilla noudattamalla turvallisuussuunnitelmaa tuntien aikana. Isompiin tapahtumiin, esimerkiksi syys- ja kevätnäytöksiin, tapahtumien järjestävät laativat tarvittaessa yksityiskohtaisen turvallisuussuunnitelman. Tässä ohjeessa määritellään tapahtumat, joihin on laadittava erillinen turvallisuussuunnitelma.
Ohjaajien ja tapahtumajärjestäjien tulee tutustua turvallisuussuunnitelmaan ja osoittaa tutustumisensa esimerkiksi ilmoittamalla siitä turvallisuudesta vastaavalle hallituksen jäsenelle.
Jäsenet ovat velvollisia noudattamaan tuntien ohjaajien ja tapahtumien järjestäjien antamia ohjeita ja sääntöjä. Jokaisen jäsenen on huolehdittava osaltaan yhteisestä omaisuudesta sekä harrastettava seurassa asiaankuuluvalla ja turvallisella tavalla. Seuran sisäisessä toiminnassa jokainen täysi-ikäinen jäsen on itse eniten vastuussa omasta turvallisuudestaan. Alaikäisten tunnilla ohjaaja vastaa jäsenen turvallisuudesta edellyttäen, että ohjaajalla on tiedossa mahdolliset turvallisuuteen vaikuttavat sairaudet tai lääkitykset sekä alaikäisen jäsenen huoltajan yhteystiedot.
- VAKUUTUKSET
Seuralla ei ole vapaaehtoista vakuutusta käytössään. Seuran tapahtumiin ja tunneille osallistuvia jäseniä ei ole vakuutettu seuran toimesta. Seuran on tiedotettava tästä asiakkaita. Jokainen jäsen vastaa itse tapaturmavakuutuksesta. Jos järjestäjät ja ohjaajat toimivat asianmukaisesti, osallistujat ovat mukana omalla vastuulla.
- VARUSTEET JA VÄLINEET
Liikuntaseura Naantalille hankitut liikuntavälineet ja muut varusteet täyttävät turvallisuusvaatimukset ja ovat kestäviä sekä mahdollisuuksien mukaan myös ympäristövastuullisesti tuotettuja. Kukin jäsen on kuitenkin vastuussa omista varustehankinnoistaan ja niiden turvallisuudesta sekä turvallisesta käytöstä.
- TOIMINTAPAIKAT
Yhdistyksen toimintapaikkoina toimivat Naantalin koulujen liikunta- ja kuntosalit sekä Kesti-Maaria. Toimintapaikat ovat valikoituneet vapaina olevien aikojen perusteella. Toimintapaikkojen kunnossapito ja huolto sekä paloturvallisuuteen liittyvät seikat ovat Naantalin kaupungin vastuulla. Tuntien ohjaajan vastuulla on tutustua tilojen poistumisteihin sekä pitää pelastustiet vapaina.
- SEURAN OHJATTU TOIMINTA
Seuran varsinaiseen ohjattuun toimintaan kuuluvat ohjatut ryhmäliikuntatunnit kaikenikäisille liikkujille. Kaikkien ohjattujen tuntien ja tapahtumien turvallisuustavoitteena on, ettei vakavia onnettomuuksia satu. Tavoitteena on myös se, että osallistujat kokevat tapahtumat turvallisiksi. Sekä tapahtumien järjestäjien, tuntien ohjaajien, että osallistujien tulee kaikissa tilanteissa ottaa huomioon oma ja muiden osallistujien turvallisuus.
Seuran ohjaajilla tulee olla riittävät tiedot ja taidot toimia mahdollisessa ensiapua vaativassa tilanteessa. Jokaisella ohjaajalla on seuran puolesta toimitettu ensiapulaukku, jonka tulee olla ohjaajan mukana seuran tunneilla. Ohjaajille jaetaan myös Ohjeet tunnille -asiakirja, josta löytyvät mm. toimintaohjeet hätätilanteita varten.
Turvallisen liikuntaryhmän ohjaaminen edellyttää osaamista ja koulutusta. Hyvä ohjaaja tuntee omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Tuntien ohjaamisessa tulee ottaa huomioon osallistujien kuntotaso ja harjoitteet valitaan osallistujien kunto- ja taitotason mukaisesti. Hyvä lämmittely ja huolellinen ohjaus tekniikoiden toteuttamisessa ehkäisevät venähdyksiä ja revähdyksiä. Ohjaajan tulee huomioida ryhmän koko ja liikkujien vaatima tila. Harjoitustila olisi hyvä tarkistaa ennen jokaista harjoituskertaa, samoin käytettävien välineiden kunto.
- MAHDOLLISIA RISKEJÄ SEURAN OHJATTUJEN TUNTIEN AIKANA
Erilaiset nyrjähdykset, venähdykset ja muut loukkaantumiset ovat mahdollisia. Ohjaajan mukana kulkevassa ensiapulaukussa on sidetarpeita sekä kylmähoitotarvikkeet.
Sairauskohtauksen riski on aina olemassa, ohjaajan tulee huolehtia hätänumeroon soittamisen mahdollisuudesta tunnin aikana. Alaikäisten kohdalla huoltajia pyydetään informoimaan ohjaajaa mahdollisesta sairaudesta ja lääkityksestä.
Onnettomuuksia tai vaaratilanteita voi sattua varotoimista huolimatta. Ohjaajia ja asiakkaita ohjeistetaan toimimaan kaikissa vaaratilanteissa maltillisesti ja rauhallisesti, mutta kuitenkin ripeästi. Tärkeää mahdollisessa vaaratilanteessa on tehdä selkeä analyysi, toimia ennalta suunniteltujen toimintatapojen mukaisesti, estää lisävahinkojen syntyminen, antaa tarvittaessa ensiapua ja tarvittaessa myös hälyttää apua (112). Vaaratilanteen tai onnettomuuden sattuessa päävastuu tilanneanalyysista ja pelastustoimista on seuran ohjaajalla.